15 augustus 010

Op 15 augustus herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.



Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en eindigde voor ook de overzeese gebiedsdelen in van het Koninkrijk der Nederlanden in Zuidoost-Azië de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog sterven honderdduizenden, burgers, militairen, zeelieden en kinderen in voormalig Nederlands-Indië en Azië.


Een einde van Japanse bezetting betekende niet voor iedereen ook een einde van oorlog. De interneringskampen ontvingen het nieuws allemaal op een ander tijdstip. Veel geïnterneerden moeten langer in de interneringskampen blijven. Vaak om aan te sterken, soms zelfs ter bescherming. En na de Tweede Wereldoorlog begon één van de dodelijkste koloniale oorlogen ter wereld.


Toch is er nationaal 15 augustus gekozen als einde van de Tweede Wereldoorlog. Indische organisaties hebben zich jaren ingezet om deze datum officieel erkend te krijgen. Het eerste resultaat was de oprichting van het Indisch monument in Den Haag in 1988, waar sindsdien de jaarlijkse nationale herdenkingsplechtigheid wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking 15 augustus 1945.


In 1999 is de Vlaginstructie gewijzigd: 15 augustus is daarin als een officiële herdenkingsdag aangemerkt.


Sinds 2010 organiseert de Stichting Herdenking 15 augustus regio Rotterdam jaarlijks op 15 augustus een regionale herdenking bij het Indië-monument op de Boompjes in Rotterdam.


Herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam

De taak van stichting herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam is om heel Rotterdam en omgeven te betrekken bij de herdenking die op de Boompjes in Rotterdam plaatsvindt. Dit hebben we afgelopen jaren niet in fysieke vorm kunnen doen. Maar door middel van live uitzendingen van de herdenking via de lokale en regionale omroep. 


Sinds 2022 organiseert Stichting Herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam ook de Floating Pasar: het Rotterdamse familiefestival in Rotterdam waarbij we de vrijheid en de Indische, Indonesische, Molukse en Papoea cultuur vieren, delen en doorgeven.

Share by: